suzanneflink.se

 Dagens UllaMars år 2020

Världen stod inför en smitta som kom att prägla världen totalt de kommande åren. Ingen hade nog kunnat föreställa sig i hur hög grad. Och när alla publika platser såsom biografer, konserthus och teatrar stängde ner, började Suzanne fundera.

”Alla kulturupplevelser försvann över en natt. Vi var alla rädda och oroliga över hur det hela skulle utvecklas. I en så osäker värld blev behovet av kultur större än någonsin. 

Och samtidigt påminde mig situationen om något. När allt ställs på ända som genom ett trollslag och världen förändras totalt på bara några veckor, blir kall och skrämmande. Nog kändes detta väldigt bekant?

Jo, det liknade på många sätt tiden när andra världskriget bröt ut 1939. Den svenska beredskapstiden som jag intresserat mig så mycket för. När artisterna tog det som sin uppgift att hålla modet uppe på folk i en svår tid. Och musiken kom att betyda oerhört mycket. En armé fältartister sändes ut för att underhålla och hjälpa. Och vem var den största av dem alla, själva symbolen för denna tid?”Så föddes Dagens Ulla. Med undertexten Eder fältartist i viruskrisen lades varje dag ett filmklipp upp på Facebooksidan, en sång ur Ulla Billquists repertoar och en stunds kåserade kring kristiderna, de innevarande och de under beredskapstiden. Det visade sig finnas många beröringspunkter.

Facebooksidan Dagens Ulla fick snabbt många följare. Efter de första månaderna med dagliga inlägg, blev det så småningom istället ett klipp i veckan ut och innehållet utökades med bilder på olika tidstypiska outfits, inspirerade av de teman som togs upp. En modevisning 1910 - 1960 finns också med i utbudet.

Under december 2020 blev Dagens Ulla adventskalender. På julafton medverkade även Inga Zeppezauer, violin  och Annika Bjelk, piano.

Tidningen Kvällsstunden uppmärksammade initiativet och gjorde ett fint reportage. 
Tanken var att fortsätta projektet tills det åter var möjligt att mötas igen i en livekonsert. Och den 10 oktober 2021, ett och ett halvt år senare, kom Dagens Ulla ut ur köket och upp på scenen på Lomma Folkets Hus inför en fulltalig publik. Och därmed var coronaprojektet avslutat. 
Facebooksidan med alla klippen finns fortfarande kvar:

https://www.facebook.com/dagensulla


Jul 2020